Bloopers

Tegenwoordig worden vrijwel alle films en series digitaal opgeslagen en gearchiveerd, inclusief foute takes. Toen de serie werd gemaakt (1994) was het nog niet gebruikelijk om bloopers te bewaren. Echte bloopers hebben we daarom niet. Toch hebben we een aantal fouten weten te ontdekken!

Disk 1

Aflevering 1 05:43
Als Anna zegt: 'Een moeder laat haar kinderen niet levend begraven' dan zegt Anna dat in een heel ander accent dan verderop. Het lijkt erop alsof ze een accent moest nabootsen, maar dat niemand dat toch goed uitgevoerd vond.

Aflevering 4 14:37
In aflevering 3, minuut 03:08 zegt Kremers tegen de schout dat hij over twee weken de mijn in gaat.
In aflevering 4 zegt hij tegen de kanunnik dat hij over drie weken gaat beginnen.

Disk 2

Aflevering 7 11:51 Als Martien de teller controleerd, stoot hij heel even zijn hoofd tegen de balk.

Aflevering 8 05:30 Op het moment dat de pastoor gaat schieten, zie je de pijl meteen een bocht maken naar beneden.

05:30 Op het moment dat de touwen worden doorgesneden, is er een touwtje zichtbaar. De touwen zijn al voor de helft doorgesneden en het touw loopt door ringetjes. Zo zou de pijl de touwen zeker doorsnijden. Ook zie je links op het plaatje de pastoor verkleed als kapitein en dat kan helemaal niet als hij net de pijl had geschoten.

08:43
Op het moment dat de pastoor zegt "Nee, maar heiligt het doel alle middelen? De overvallen nemen toe. De mensen hebben angst" trekt de dokter zijn handschoenen uit. Eerst trekt hij de rechter handschoen uit, en daarna trekt hij zijn linker handschoen uit. Vervolgens wisselt het camerastandpunt en zie je de dokter van voren. Vlak nadat hij zegt "Die angst geeft ons macht" trekt hij zijn linker handschoen nóg een keer uit.

Disc 3

Aflevering 9 21:22
Naast het paard van de zwarte kapitein is een vrouwelijke begeleidster te zien.

Aflevering 12 07:53 Je ziet het paard van de dokter achter Goya en de dokter weglopen en Martien probeert hem nog bij zijn zaldel te grijpen.

Aflevering 13 16:12 Lei, als zwarte kapitein, springt van de toren, die meerdere meters verwijderd is van de  brug. Hij springt wel een beetje schuin, maar zo schuin kan hij nooit springen.

21:46 Op het moment dat de dokter bij de heer van Roden in zijn mond kijkt met de kaars, en hij zet de kaars weer weg, heeft hij zijn eigen haar even in de fik gestoken. Er is een klein rookpluimpje te zien.

------------

Algemeen

En iets wat niet echt een blooper kan worden genoemd, maar wat wel erg vreemd is, is de voorkant van het Nederlandse hoesje van de dvd. De man te paard is iemand die helemaal niet in de serie voorkomt en er lijkt sneeuw te liggen. Ook iets dat niet in de serie het geval is.

Martien is linkshandig als je kijkt naar de scene waar hij schrijft in de kamer van de pastoor. Tot ver in de 20ste eeuw werd dat gezien als duivels en werden linkshandigen 'bekeerd' tot met de rechterhand te schrijven