Geschiedenis

Er is veel geschreven over de bokkerijders. Maar veel boeken zijn onbetrouwbaar. Dat komt omdat de bokkerijders lang als een legende zijn gezien. De verhalen werden mondeling doorverteld en dan wordt een verhaal al gauw uit zijn verband gehaald. De vergelijking met duivels en heksen kwam al gauw in beeld omdat mensen geen grip kregen op rampen en dergelijke. Als een ramp (bijv. vee ziek of oogstmislukking) plaatsvond, verklaarden ze dat met bijgeloof. De bokkerijders zouden samenwerken met de duivel en dit veroorzaakt hebben.

Hongerbendes

Wat we in de gaten moeten houden, is dat de bokkerijders zich afspeelden in een tijd van grote onderdrukking en armoede. De adel had het voor het zeggen en de kloosters vielen daar ook onder. Het volk moest zich daaraan onderwerpen, ook in de vorm van belastingen die de mensen nauwelijks tot niet konden opbrengen. Mensen hadden niet altijd een andere keus dan geld, kleding en eten te roven bij de mensen die het in overvloed hadden. Vaak deden ze dit in groepen verspreid over Zuid-Limburg en Belgie. Omdat er soms toevallig op dezelfde tijd een overval was gepleegd, riep dit nog meer bijgeloof op, want: hoe konden ze nou overal tegelijkertijd zijn? Niet doorhebbende dat het ging om meerdere groepen/bendes.

Er waren ook wel bendeleden die geweld gebruikten en meer meenamen dan nodig was. Maar ze waren lang niet allemaal gewelddadig. En als er eenmaal genoeg eten was, hielden de rooftochten op. Dan waren er altijd wel de gewone misdadigers, maar die zijn er vandaag de dag ook. Maar vaak werden die mensen dan nog wel in één zin met de bokkerijders genoemd.

Martelingen

Mensen die verdacht werden van bokkerijder te zijn, werden zo hard gemarteld zodat iemand meer namen van de bende zou noemen. Of degene nou schuldig was of niet, hij noemde vaak namen om af te zijn van de pijn. Zo werden steeds meer (onschuldige) mensen opgepakt en ook weer gemarteld. Velen zijn onschuldig gedood.

Meer weten?

Voor als je meer wilt weten over de geschiedenis van de bokkerijders, zou je eens een kijkje kunnen nemen bij de site van het bokkerijdersgenootschap. Je kunt lid van hun worden en dan krijg je een paar keer per jaar het tijdschrift per pdf, waar alles over de geschiedenis wordt verteld.