Standbeelden

Er zijn redelijk wat standbeelden van bokkerijders door Nederland heen geplaatst. Hier een overzicht van wat we hebben gevonden. Aanvullingen horen we graag!

Standbeeld per plaats:

Valkenburg
Voor de vierhonderd slachtoffers van de Bokkerijdersmythe is op 13 november 1999, op initiatief van de Historische Kring Land van Valkenburg en Heuvelland deze herdenkingsplaquette onthuld, aangebracht tegen de gevel van het Valkenburgse Streekmuseum.
 

 

 

 

 

 

 

 


Valkenburg gemeentegrot + ingezoomd op wat er linksboven staat.

Valkenburg Fluweelgrot (ansichtkaart van Geheim)

Herzogenrath (vanuit verschillende hoeken gefotografeerd)

Overpelt, Belgie (foto's van Katrien)


Wellen: ook hier staat er een standbeeld van Bokkenrijders. De terechtstelling in 1774-1776 van 27 Wellense bokkenrijders liet bij de plaatselijke bevolking ...
dat staat op een rotonde in Wellen ( rotonde Herenstraat/ Russeltstraat/ Daalstraat/ Veerstraat) Titel : Bokkenrijder op rotonde in Veerstraat
"Omdat Wellen bekend staat als bokkenrijdersgemeente, door de vele terechtstellingen van meestal onschuldige arme mensen in de 18de eeuw, vonden wij dat de bokkenrijdersgeschiedenis in Wellen ergens gestalte moest krijgen," vertelt Jeannine Leduc, schepen van cultuur. "Vandaar dat wij kunstenaar Jos Peters de opdracht hebben gegeven om in metaal een figuratief bokkenrijdersbeeld te ontwerpen."

 


Grote Markt van Maaseik (foto's van Katrien)

In Schaesberg

Geleen
Het beeld staat er sinds 2000 in een perkje in het Fortunapark in de nabijheid van het verzorginghuis “Olympiastaete.” Het heeft ook reeds te lijden gehad van vandalen, want de staart is er niet helemaal meer.
Bron: http://www.stichtingmeg.nl/index/node/56

 

 

Op de markt in Landgraaf

Stein
Bij de ingang van het Steinerbos aan de Mauritsweg is in een nis van de afscheidings muur een gefragmenteerd relief werk aan gebracht van de kunstenaar Eugene Quanjel. Het geheel bestaat uit 12 blokken kunststeen of gietbeton.
Bron: Gemeente Stein

 

Sint Joost
Bronzen beeld van een man op een steigerende bok, op een voetstuk van gemetselde keitjes.
Op het beeld staan twee slecht leesbare inscripties "cv de bokkeriejers" en "joas / c.j. vaes ??".

Valkenburg
Dit is geen officieel bokkerijdersbeeld