Overige acteurs

Inhoudsopgave van deze pagina

Personage: Henry le Groit (Freark Smink)
Henry helpt de mijnwerkers in opstand te komen en is een goede kennis van de pastoor.

Freark Smink is een bekende Friese acteur. Werkt voor het theatergezelschap Tryater, werkt vaak samen met Omrop Fryslân bij reclamespotjes en voice over/presentator van informatieve programma's. Voor veel kinderen in Friesland is hij bekend van het programma Sybe Sattelyt.

Contact met Freark Smink

In een emailcorrespondentie heeft hij een aantal dingen verteld. Zo verteld hij dat hij toendertijd nauwelijks de tijd heeft gehad om fragmenten van de Bokkerijders terug te kijken. Hij vond het dan ook erg aardig om op internet weer eens wat te zien. Hij verteld dat hij amper wat weet over de serie. Karst van der Meulen heeft hem in die tijd gevraagd mee te doen. Hij zou een Sneker (iemand uit Sneek) zijn en bij de opnames trof hij vaak zijn vrouw Lenie 't Hart. Hij heeft zo ongeveer 3 opnamedagen gehad.
Ze hadden hun verblijf in vakantiehuisjes richting Vaals. Ook de opnamelocaties waren daar in de buurt. Hij is ook bij een boerderij in Belgie geweest als opnamelocatie. Hij weet nog dat de opnames in de mijnen prachtig werden opgenomen met de camera op een gigantische crane. De scene liep dan ook in één keer door. Hij denkt dat de stem van de zwarte kapitein later in de montage is bewerkt, omdat Gene Bervoets zelf een hele warme stem heeft.
Hij vertelde dat hij niet veel contact had met de pastoor (Arthor Brauss). Hij was op zichzelf. Freark begreep ook niet goed waarom een Duitse acteur was gevraagd, aangezien er genoeg Nederlandse acteurs waren. Hij verwacht dat het met subsidie te maken heeft gehad. Wel leuk contact had hij met de dokter (Gene Bervoets). Hij vindt hem een goede acteur en erg gedreven. Ook hebben ze na de bokkerijders nog eens samen in een film gespeeld, genaamd Tancelijn  fan Jim van Leemput. Over Hugo Metsers schrijft hij dat het een aardige man was die lekker vrij naar de camera toe speelde.
 

Personage: Mama Maraya (Elisabeth Kaza)
Mama Maraya is de waarzegger van de zigeuners. Ze voorspelt voor Martien en Wolf wat er gaat gebeuren met het goud.

Elisabeth Kaza (1924) is in Hongarije geboren. Op 4 januari 2004 is ze overleden in Parijs. Toen was ze 79 jaar. Ze heeft in zeer veel Franse films gespeeld. Een overzicht is hier te vinden.

 

Personage: Theu, de huisknecht (Guy Sonnen)
Theu is de huisknecht van dokter Kirchoffs. Hij weet van de geheime kamer in het gebouw af, maar staat aan de kant van de dokter.

Guy Sonnen (1952) is een zanger, acteur en theatermaker. Een overzicht van films en tv-series is hier te vinden.
Zijn eigen website is http://www.guysong.dds.nl/

 

Personage: De Bree (Bartho Braat)
De Bree is het vervelende hulpje van de mijnopzichter.

Bartho Braat (1950) is vooral bekend als Jef van Goede Tijden, Slechte tijden.
Een overzicht van zijn werk is hier te vinden.
 

Personage: Jozua (Mark Ram)
Jozua is het hulpje van de kanunnik. Hij is een monnik

Mark Ram (1972) is een bekende acteur. Op zijn eigen website staat wat hij allemaal heeft gedaan http://www.markram.nl/

 

Personage: Klerk (John Leddy)
De klerk is de rechterhand van de schout.

John Leddy (1930) is een bekende acteur. Hij is vooral bekend van Zeg 'ns AA. Een overzicht van zijn werk is hier te vinden.

 

Personage: Van Gaal (Filip Bolluyt)
Van Gaal is de baas van de mijnen. Hij kan niet lezen en schrijven en vertrouwt niemand.

Filip Bolluyt (1953) is vooral bekend van Goudkust, Onderweg naar morgen en Kees & Co.
Een volledig overzicht is hier te vinden.