Suske en Wiske bokkerijders

Suske en Wiske heeft ook een strip over de bokkerijders. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 20 maart 1948 tot en met 28 juli 1948 onder de titel De bokkerijder. De eerste albumuitgave was in 1956. De strip valt onder de rode reeks nummer 136

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties: mijnstreek in Limburg, steenkolenmijn en het Duivelsven.

Kinderboeken (234x60)

Het verhaal

In dit verhaal komt Lambik er achter dat één van zijn voorvaderen niet zo’n nette jongen was: hij was ooit lid van de Bokkerijders, een bende die vroeger Limburg terroriseerde. Lambik is daarom hals-over-kop zijn huis ontvlucht en Suske en Wiske gaan hem zoeken, nadat zij een mijnwerkersplunje vinden in zijn huis. Tijdens hun treinreis naar Limburg vallen Suske en Wiske uit de trein en in een wei. Nadat zij weer tot bewustzijn zijn gekomen ziet Suske een bereden bok staan. Hij gaat erop zitten en zonder dat Wiske het merkt, vliegt Suske weg. Wiske gaat vervolgens hem en Lambik zoeken en komt er achter de oude Bokkerijders helaas nieuw leven is ingeblazen door de vroegere bendeleider.
Kijk voor de volledige verhaallijn hier.

Deze strip is er ook in het Limburgs, getiteld De bokkeriejersj uit 1997. Het was de eerste Suske en Wiske die in het Limburgs uitkwam. Het Limburgs Dagblad heeft deze uitgegeven.

Ook is de strip in het Frans uitgegeven onder de naam Les chèvraliers.

 

 

 

Kinderboeken (468x60)