Villa Volta

Villa Volta is een atractie in de Efteling waarbij de illusie wordt gewekt dat men over de kop gaat. Het verhaal is gebaseerd op de bokkerijders.

Volgens het verhaal is de leider van de Bokkenrijders, Hugo van den Loonsche Duynen, vervloekt vanwege diens bestorming van de Abdij van Postel. Hugo krijgt van een mysterieuze vrouw te horen wat er aan de hand is:

"Nergens in uw eigen huis, noch waar ook ter wereld, zult gij rust of vrede vinden, nu gij Gods huis geschonden hebt... Eerst dan, wanneer een edel mens met het reine geweten van een pasgeboren kind uw woonstede zal betreden, dan zult gij vrede vinden, in uw huis en in uw hart..."
Door deze vervloeking draait het huis van Hugo sinds die tijd in de rondte.

Bij de wachtrij begint het met spannende muziek en een bordje met de tekst:
Al oogt deez' Villa lief en mild, daar binnen wordt het toch iets te wild, U lijkt soms over de kop te gaan... Voelt u dan angst? Blijf dan hier staan! En ouders is uw kind nog klein, bedenk het kan wat griezelig zijn...
De eerste voorshow vertelt vooral over de tijd van de Bokkenrijders en de reacties van de slachtoffers van de bende. Vooral Hugo van den Loonsche Duynen is onderwerp van gesprek.
De volledige tekst van deze voorshow is hier te vinden.

In de tweede voorshow zien we Hugo. Hij vertelt de bezoeker over de vloek die ervoor zorgt dat zijn huis over de kop gaat en vraagt de bezoekers hem te verlossen: "Mijn gruwelijk lot is tot op heden niet gebroken. Treed binnen met een reine ziel, opdat de doem valt van dit huis en mijn ziel de rust verkrijgt, waar ik zo hevig naar verlang.".
De volledige tekst van deze voorshow is hier te vinden.

Tenslotte komt men in de hoofdshow: Hugo's huiskamer. Nadat het publiek heeft plaatsgenomen op een viertal banken komt een medewerker waarschuwen dat de beugels dicht gaan, en drukt deze dicht met een knop die zich in de huiskamer bevindt.

Dan begint de show en draait de kamer dusdanig, dat de illusie gewekt wordt dat men over de kop gaat. Volgens het verhaal begon het huis ineens te draaien toen hij in zijn stoel zat. Hij haastte zich naar een andere ruimte, waarbij hij zijn sloffen vergat; deze staan namelijk nog voor de open haard. Door de vloek zal zijn ziel nooit rust krijgen, tenzij de vloek doorbroken wordt. Hugo wordt echter wel ouder. In de hoofdshow verschijnt de schim van Hugo in de zwart-wit geblokte vloer.

Film

Er is in 1996 een film over Hugo de bokkerijder gemaakt. Het gaat over een jonge Hugo van den Loonsche Duynen in 1796. Hierin wordt verteld wat er zich afspeelde voor de atractie.
Met Aus Greidanus jr. als Hugo en rollen van Tygo Gernandt, Theo de Groot, Dennis Költgen en anderen. Speelduur 24 minuten
Meer info is hier te vinden.